top of page
Søk
  • Gestaltterapeut Ingvild B. Høygaard

Trygge "Ankere"

Når vi befinner oss mye av tiden i en aktivert tilstand i det autonome nervesystemet, enten fight, flight eller freeze, kan det være godt å ha noen måter å hjelpe seg selv til å komme tilbake til trygg tilstand på. Altså måter å aktivere den ventrale delen av det parasympatiske nervesystemet. Denne delen er aktivert når vi føler oss rolige og trygge. Les mer om dette her.


En måte å roe det autonome nervesystemet ned på denne måten, er å bruke såkalte "ankere". Tenk på det som et anker for trygghet, noe som gir deg noe å holde fast i, en mulighet til å lande og føle deg litt tryggere - akkurat som en båt kan stå litt stille i strømmene når den er ankret til havbunnen.SLIKE ANKERE KAN VÆRE:


Personer

Er det noen person/personer i livet ditt som får deg til å føle deg trygg og rolig? Som gir deg en god følelse og som du føler deg litt "hjemme" når du er sammen med? Det kan også være et kjæledyr.


Ved å være i kontakt med disse, kan du få hjelp til å lande mer i deg selv. Det kan også hjelpe å tenke på dem.


Det kan også være personer som ikke lenger lever, som det gir deg støtte og trygghet å tenke på.Også fiksjonskarakterer fra filmer, serier og bøker, samt forbilder du har i den virkelige verden, kan fungere som anker-personer.


Aktiviteter

Tenk etter: Hva gjør du som får deg til å føle deg tryggere? Hvilke aktiviteter gjør at du aktiverer den ventrale delen av vagusnerven, slik at du kjenner deg rolig og glad?


Er det for eksempel turer i naturen? Gåturen til eller fra jobb? Når du leser en god bok? Når du driver med et kreativt prosjekt? Når du sitter på kafé og ser ut på folk? Når du leker med barna? Når du setter deg med en varm kopp kaffe eller te i sofakroken? Når du går på ski eller sykler? Når du baker kaker? Når du fordyper deg i faglitteratur?Steder

Hvilke steder føler du deg tryggere enn andre? Tenk gjennom stedene du er i hverdagen. Hvor aktiveres din ventrale vagusnerve-tilstand? Hvor kjenner du ro og glede?


Det kan for eksempel være ved havet, under et spesielt tre, et spesielt sted i naturen, et rom hjemme, på verandaen/i hagen, på kontoret, på din lokale kafé, på hytta osv.


Tider

Er det noen tid på døgnet da du føler deg tryggere enn andre? For eksempel om kvelden, tidlig på morgenen eller midt på dagen? Er det noen dag i uka som kjennes tryggere enn andre, da du har en bedre følelse? For eksempel fredag ettermiddag, lørdag formiddag eller søndag ettermiddag?


Tenk også på situasjoner tilbake i tid - situasjoner/perioder da du følte deg trygg. Bevisstgjør deg disse situasjonene, skriv dem gjerne ned, og oppsøk dem når du føler deg utrygg eller aktivert i fight/fight/freeze.Skriv gjerne ned ankrene dine, heng dem evt. på en lapp et sted du lett ser dem i hverdagen. Eller lag en liten liste og ha på mobilen eller i lommeboken.


Gå til trygghets-ankrene når du føler deg utrygg/aktivert.


Kilde: Deb Dana: Polyvagal Exercises for Safety and Connection


© Copyright Ingvild Bjerke Høygaard


Comments


bottom of page